top of page

 SEKSUELE UITBUITING  

WAT IS SEKSUELE UITBUITING?

Seksuele uitbuiting: 

Bij seksuele uitbuiting van minderjarigen worden jongeren onder de achttien jaar gedwongen tot seks tegen betaling of in ruil voor goederen. Het komt online en offline voor. Ook jongens worden slachtoffer. Seksuele uitbuiting (van minderjarigen) is in Nederland strafbaar. Het is een vorm van mensenhandel. Seksuele uitbuiting is in Nederland de meest voorkomende vorm van mensenhandel. Per jaar zijn er bijna 3.000 slachtoffers. Nederlandse meisjes vormen een grote groep 1.320 meisjes worden slachtoffer. Zij komen echter het minst in beeld, slechts 11 procent wordt als slachtoffer van seksuele uitbuiting herkend. Zij krijgen zo dus niet de bescherming die zij nodig hebben.

Loverboys:

Loverboys zijn mensenhandelaren. Meestal zijn het jongens die jonge meisjes inpalmen, afhankelijk maken en dwingen tot seks tegen betaling. Het kunnen ook meisjes zijn die de rol van ‘loverboy’ oppakken. Het doel van een loverboy is altijd om geld te verdienen aan het slachtoffer. Loverboys vinden hun slachtoffers tegenwoordig steeds vaker online. Daarnaast worden slachtoffers onder andere aangesproken op het schoolplein, in uitgaansgelegenheden, op hangplekken en bij zorginstellingen.

 

Afhankelijkheidsrelatie:

Er is altijd sprake van afhankelijkheid tussen loverboys en hun slachtoffers. Niet alleen vanwege het verschil in leeftijd, maar ook vanwege hun relatie. De loverboy zorgt ervoor dat het slachtoffer alleen nog maar met hem of haar kan praten en omgaan. Vaak ziet het slachtoffer de loverboy als geliefde, beschermer of vriend(in).

Dreiging en chantage:

De loverboy weet dat wat hij/zij doet strafbaar is. Daarom doet hij/zij alles om te voorkomen dat het meisje met iemand gaat praten. Loverboys zetten pubers onder druk door dreigen en chanteren. Ze zorgen dat het slachtoffer minder contact heeft met ouders, verzorgers, vrienden en vriendinnen.

​​Seksuele uitbuiting van jongens: 

Minderjarige jongens verrichten seksuele handelingen, in opdracht van een ander, in ruil voor geld, goederen of een tegenprestatie. Geschat wordt dat er dagelijks 1.500 jongens ‘werken’ in de prostitutie. Jongens vragen moeilijker om hulp. Ze schamen zich, worstelen met homoseksualiteit of vinden niet dat er sprake is van uitbuiting.  Soms is er sprake van een afhankelijkheidssituatie (drugs of geld) met de klant. Soms mist een luisterend oor bij jongens die opgroeien in een cultuur die geen begrip heeft voor homoseksualiteit. Vaak worden slachtoffers bedreigd en gechanteerd. Het is heel moeilijk om uit die wereld te ontsnappen.

bottom of page